Tuesday, January 21, 2014

Muallaf hairan mendengar Allah tidak tidur!

Assalamu alaikum semua!

Tadi saya tengah mengajar rukun iman kepada saudara muallaf. Dalam perbincangan itu saya telah terangkan tentang percaya  kepada Allah. Saya pun ceritakanlah sifat-sifat Allah. Bahawa Allah itu hanya satu sahaja, Allah tidak ada anak, tidak ada ibubapa, Allah tidak tidur, Allah tidak berasa mengantuk atau letih, Allah tidak kahwin dan  tidak perlu kepada wanita seperti manusia. Allah tidak serupa dengan manusia dari segi sifat dan rupa. Allah menciptakan langit dan bumi, Allah menciptakan bulan dan matahari, Allah mencipta gunung ganang, tumbuh tumbuhan, Allah mencipta manusia, Allah tidak perlu kepada bantuan sesiapapun untuk melakukan sesuatu perkara, Allah tidak tertakluk pada sesuatu kuasa, dan lain lain lagi.

Subhanallah! Saudara muallaf Salim kehairanan mengenali sifat-sifat Allah! Beliau terkejut mendengar bahawa Tuhan tidak tidur! Beliau juga sangat hairan bila diberitahu bahawa Allah tidak ada ibubapa yang melahirkanNya. Soalan beliau, kalau tidak ada ibubapa bagaimana Dia boleh ada?  Tetapi selepas penerangan lanjut akhirnya beliau kelihatan tenang dan menerima hakikat.
Soalan begini adalah biasa bagi muallaf seperti kami! Seseorang muallaf mesti menyiasat sedalam dalamnya sifat Allah sebelum berpegang pada Allah sebagai Tuhan yang maha Esa. Barulah pegangan akidah itu akan menjadi kukuh!

Seseorang manusia tidak perlu menjadi orang terpelajar untuk percaya kepada kewujudan Allah. Allah telah membekalkan manusia  dengan akal secara fitrah untuk memahaminya. Seorang pesawah yang berrendam di tanah lumpur walaupun kelihatan comot rupa luarannya, rohaniahnya mampu memancarkan cahaya keimanan tahap tertinggi walaupun tidak pernah belajar di menara gading. Sebaliknya seorang terpelajar / alim kelihatan segak dari segi bekalan ilmunya dari menara gading, tetapi rohaninya boleh jadi malap dan kelam kerana fitrahnya tidak terasuh dan terdidik untuk mengenali Khaliqnya.

Semoga Allah memberi taufiq dan hidayah kepada kita semua!

Maaf, susunan bahasa tak cantik!Dah lewat malam nih! Kalau duduk perbetulkan nahu bahasa, alamatnya tak publishlah malam ni!



Wassalamu!

Saturday, December 21, 2013

Pemikiran logik kanak-kanak

video
Alhamdulillah. Semalam saya telah berada di PEPENTA Wangsa Maju untuk beri ceramah bertajuk  Awal Matematik dan Pemikiran Logik.

Antara perbincangan yang diadakan bersama peserta kursus ialah teori konstuktivisme Piaget dan teori sosio-budaya Vygotsky. Apa sekalipun kanak-kanak perlu diberi pendedahan, pengalaman, peluang penerokaan dan percubaan ujikaji. Tanpa pengalaman awal sedia ada (prior experince), kanak-kanak tidak akan dapat membina kemahiran berfikir. Apabila tidak ada kemahiran berfikir kanak-kanak tidak boleh membina kemahiran penyelesaian masaalah.


Bukan kanak-kanak sahaja malah orang dewasa pun tidak akan tahu cara penyelesaian masaalah apabila dia tidak ada pengalaman awal. Sebagai contoh kita lihat kisah al-Quran dalam surah al-Maidah ayat 27-31yang menceritakan tentang pembunuhan putra nabi Adam iaitu Qabil dan Habil. Apabila Qabil telah membunuh Habil, dia tidak faham apa yang harus dia lakukan dengan mayat saudaranya. Ini ialah kerana dia tidak pernah melihat pengurusan jenazah sebelum itu.  Akhinya Allah s.w.t. telah mengirimkan dua ekor burung gagak yang bergaduh lantas seekor daripadanya mati. Kemudian burung gagak tersebut telah gali lubang dan mengkambuskan bangkai burung gagak kedalam lubang tersebut. Setelah melihat kejadian itu barulah Qabil faham apa yang perlu dilakukan dengan mayat saudaranya Habil.


Terbukti di sini bahawa pengetahuan awal (prior knowledge) adalah penting untuk menjadi petunjuk dalam orang dewasa menangani sesuatu masaalah yang baru apatahlagi kanak-kanak yang baru sedang membina diri menjadi dewasa. Mereka perlu belajar banyak perkara untuk menjalani hidup ini sebagai orang yang berjaya.


Pengasuh dan ibubapa biasanya akan merasa puas hati dengan kebolehan kanak-kanak menghafal sesuatu perkara. Contohnya seorang kanak-kanak di bawah empat tahun yang mengenali nombor dengan bilangannya sekali. Terdapat kanak-kanak yang boleh  membaca pada awal usia apabila diajar dengan menggunakan kaedah bacaan tertentu. Memang kebolehan hafal itu adalah satu petanda bahawa perkembangan akal kanak-kanak tersebut sedang terbina dengan baik dan daya memorinya bagus.  Hafalan juga merupakan salah satu aktiviti mental tetapi dia bukan kemahiran berfikir. Hafalan dan pemikiran logik adalah dua perkara yang berbeza walaupun kedua-duanya adalah melibatkan perkembangan akal kanak-kanak. Hafalan adalah aktiviti mental mengumpul informasi dan menyimpan dalam memori sedangkan pemikiran logik ialah kebolehan mental untuk mengenalpasti dan menganalisa serta menilai sesuatu perkara seterusnya membuat keputusan berdasarkan pertimbangannya. 
 

 Kanak-kanak perlu diberi peluang untuk meneroka persekitaranya. Pengasuh perlu sediakan pelbagai jenis aktiviti seperti; mengklasifikasi objek, padankan objek, ujikaji penemuan, mengenalkan mereka dengan konsep ruang, masa, urutan, dan lain-lain lagi. Aktivi begini adalah sangat mudah untuk kita lakukan tetapi memberi kesan yang baik kepada perkembangan pemikiran logik kanak-kanak. Ibubapa juga boleh melakukan aktiviti begini bersama anak mereka di rumah.

















Wednesday, December 11, 2013

Cerita saya pasal melawat Melaka belum habis lagi!

Pada sebelah pagi pulak kami telah bersedia untuk menonton drama cowboy yang entah apa namanya saya dah lupa. Tapi saya faham watak watak ceritanya terdiri dari red Indians, orang putih,Sherif,orang jahat,seorang wanita yang jadi rebutan dan seorang badut.

Drama ini penuh dengan keganasan tembak menembak, serang menyerang dengan senjata, berkelakuan tidak sopan dengan wanita, minum arak,dll. Ianya ditunjukkan berulang-ulang sampailah habis persembahan. 

Dari bermula hinggalah berakhir,persembahan drama ini tidak beri apa apa input yang positif kepada kanak-kanak malah telah memperbodohkan kanak-kanak. Drama 'cowboy town'  ini bukan saja tidak menyumbang kepada pembelajaran kanak-kanak tetapi telah menyalurkan mesej bahawa keganasan adalah perkara biasa dan lawak jenaka yang boleh diamalkan oleh sesiapa..

Saya rasa kesal benar apabila melihat sikap orang Malaysia menghiburkan kanak-kanak. Orang Malaysia masih menganggap kanak-kanak sebagai warga 'second class' yang tidak perlu kepada aktiviti berkualiti.
 
Malaysia inginkan pemuda pemudi yang cemerlang dari segi pemikiran, sahsiah, akhlak dan  menghormati budaya serta memiliki nilai-nilai yang murni. Jika anak-anak kita didedahkan dengan pertunjukkan yang bertaraf rendah sebegini bagaimanakah kita boleh harap mereka menjadi anak bangsa yang berfikiran cemerlang?

Pihak penganjur aktiviti cuti di Melaka ini, seharusnya berusaha untuk memberi pendekatan yang lebih professional untuk menghiburkan kanak-kanak. Kanak-kanak Malaysia berhak untuk mendapat hiburan bercirikan mesra kanak-kanak (child friendly) dan mengandungi pembelajaran yang sesuai dengan tahap perkembangan mereka.




Di masa hadapan saya akan bawa anak saya ke Melaka untuk percutian insyaAllah, tetapi kami tidak akan pergi ke cowboy town!






Wednesday, March 28, 2012

Siapa jumpa telaga zam zam?

Assalamu alaikum semua! Hari ini saya teringat ingat kat Danish Farhan. Dah dua hari dia tak datang ke kelas fardhu ain.kata kawan kawan dia, dia balik kampung. Minggu lepas saya tak sempat jumpa mak dia sebab saya pergi Manjong, KAAK di sana pulak!




Dua minggu dulu saya telah adakan kuiz dalam kelas! Kanak-kanak kelas kafa saya suka sangat kalau ada kuiz! Mencabar mindalah katakan! Soalan ditanya pada pelajar mengikut giliran. Sampai kepada giliran Salihah (9 tahun) saya tanya soalan, " siapakah yang telah menemui telaga zam zam?". Salehah tidak boleh jawab, kanak-kanak lain pun cuba jawab tapi semuanya salah.

Saya beri giliran kepada murid murid 8 dan 9 tahun kerana soalan ini agak susah untuk jawab. Saya tidak percaya murid berumur 7 tahun boleh jawab. Biasanya untuk murid murid 7 tahun saya tanya soalan lebih mudah. (kelas kafa ini di anggotai murid murid darjah satu hingga tiga termasuk seorang murid tingkatan satu) Tiba tiba Danish Farhan(7 tahun)tawarkan diri untuk menjawab. Saya pun kata dengan nada mengusik " Danish boleh jawab, tapi ahhh... betul ke salah ke satu hal lah pulak ye?"  Saya tidak ingin beri dia peluang menjawab kerana tidak percaya dia boleh beri jawapan yang tepat. Tiba tiba, tanpa tunggu lagi dia menjawab "Abdul Mutalib". Terkejut saya di buatnya! Subhanallah! Semua murid tertanya tanya, "mana ada Abdul mutalib?, salahlah!". Bila saya kata itu adalah jawapan betul semua murid melopong!

Saya rasa kagum dengan daya ingatan murid tahun satu ini! Saya tak sempat nak puji dia sebab kuiz terpaksa di teruskan tanpa interruption. Selepas balek rumah saya teringat ingat gaya dan cara Danish menjawab soalan! ( macam malu malu dan rasa ingin di terima orang lain)

 Saya menyesal tak teringat nak beri satu ciuman sayang di dahi dia! I miss you Danish! Come back soon!

Wednesday, January 26, 2011

Sikap belas kasihan Fadhlullah

Sekejap tadi kami tiga bearanak tengah makan dinner! Di rumah kamilah, bukan di hotel ! Ikan Nyoknyok masak tauchoo dengan cili api, kobis panjang goreng ngan kunyit( sekarang ni saya selalu tambah kunyit dalam masakan sebab, baru baru ni saya dengar ada bahan anti kanser payudara dalam kunyit!) ulam timun dan bunga kailan goreng. Tak tau nak kata Chinese cuisine ke, Indian cuisine atau Malay Cuisine! Nasib baik suami saya tak cerewet tentang makan.
Suami saya suka makan di rumah, tak macam saya suka makan kat kedai mamak , khasnya Roti Nan dan ayam tanduri dengan kuah kacang dal .Seminggu sekali mesti cari punya!

Saya dan suami saya sedang berbual macam biasa . Anak kami Fadhlullah kelihatan agak murung. Saya terfikir mungkin dia letih menghadiri kelas tambahan kerana tahun ini dia akan menduduki peperiksaan UPSR. Saya tidak bertanya apa apa hanya mencedukkan lauk kedalam pinggan nasinya. Sambil makan dia panggil saya untuk menceritakan sesuatu.


Memang biasa kami berbual pelbagai perkara semasa makan. Saya mendengar apa yang diceritakan. Ah! seperti biasa pasal kawan kawan di sekolah! Saya terfikir tak mungkin sesuatu yang begitu penting lalu saya alihkan perhatian saya kepada suami saya yang sedang bercakap. Fadhlullah kelihatan tersinggung. Dia berkata kepada ayahnya, " let me talk first". Suami saya diam sebentar. Fadhlullah sambung cerita pasal kawan nya. " mum do you remember the boy I always walk home with? Dalam hati saya, aduh pening kepala aku , Boy yang mana satu ni? Bagilah tau nama kawan. Yang sebenarnya saya tidak begitu bersedia untuk soalan soalan yang mencabar begini terutamanya pada waktu makan malam ! Dia pun sebut nama kawannaya. Suami saya cuba menyambung perbualan. Fadhlu terus membentak "Appa ,I'm talking to mum right?" Wah, itu amaran keras nampaknya! Suami saya biarkan dia bercakap.

" Ustazah said, he is the most hard working boy but he cannot sit for UPSR examination, and when the boy heard that, he started to cry. You know, he never cried for anything ,but today I saw him crying".
Saya tersentak mendengar statmennya. Saya tahu murid itu adalah warganegara Indonesia. Ayahnya adalah seorang buruh binaan. Walaupun buruh binaan dia masih hantar anaknya kesekolah agama swasta . Mungkin sekolah kerajaan tidak menerimanya. Fadhlullah selalu juga ceritakan tentang kawan dia yang dhaif ini yang datang ke sekolah dengan serba kekurangan tetapi tidak pernah merungut seperti anak -anak orang berada. Saya bertanya apa yang berlaku apabila dia menangis, murid murid lain buat apa. Kata Fadhlullah semua kawan kawan cuba memujuk nya. Ah... lega saya mendengarnya.
Saya pun mulalah kuliah saya, " Itulah hakikat, di dunia ini ramai lagi orang yang susah macam kawan awak tu! Cuma kau belum jumpa orang susah bla...bla....bla... " Fadhlullah menyambung lagi, "He is a very good boy, I never seen...." dia sebak dan tidak boleh bercakap, terus menundukkan muka kedalam pinggan nasi dan diam sekejap. Saya tergamam. Saya tahu dia sedang berusaha untuk tidak menangis. Faham fahamjelah ,dia seorang budak lelaki berumur 12 tahun!!! A complete man !
Dalam pada masa yang sama saya pandang kearah suami saya dengan kebimbangan ,takut takut suami saya akan bercakap sesuatu yang boleh menyinggung perasaannya. Suami saya pun kelihatan tergamam juga! Nasib baik dia diam.

Kedengaran Fadhlullah menangis teresak esak. Saya tahu dia malu untuk menangis di hadapan kami tetapi, dia tidak dapat mengawal perasaan sedih apabila teringatkan kawannya yang dhaif. Saya terus memeluknya dan biarkan dia menangis sepuas hatinya. Hanya itu saja yang saya mampu buat! Ini adalah satu situasi yang luarbiasa. Seorang anak remaja menangis teringatkan masaalah kawannya , pada waktu makan malam bersama keluarga dan saya seorang ibu yang tidak tahu bagaimana nak memujuknya!

Begitulah peristiwa yang berlaku di rumah saya malam tadi! Saya bersyukur kepada Allah kerana memberi kesedaran kepada anak saya tentang kesusahan orang lain. Alhamdulillah. Apalah ertinya manusia jika hatinya keras macam batu? Saya harap dia akan kekalkan sikap belas kasihannya sampai bila bila. I am so proud of you my baby! May Allah bless you with victory in this world and hereafter!

Sunday, December 26, 2010

Kanak-kanak takut dengan gurauan berupa ancaman

Baru baru ni kami sekeluarga telah pergi bercuti ke Melaka . Teringin sangat nak bagi anak tengok pertunjukan safari, cow boy town dan lain lain lagi. Pada malam tersebut kami pun tunggulah parade yang di adakan. Macam macam yang ada dalam perbarisan parade. Ada gajah, ayam, kuda, clown, Red Indian yang menunggang kuda dengan laju,Red Indian yang berjalan kaki dll.
Kanak-kanak melihat perbarisan dengan begitu teruja! Mereka cuba menyentuh dan mengusap gajah. Ada juga yang takut dengan gajah! Bukan kanak-kanak tetapi orang dewasa!

Kanak-kanak juga suka dengan perbarisan Red Indian. Mereka menghulurkan tangan kepada Red Indians yang sedang berjalan di hadapan mereka. Red Indians pun berjabat tangan dengan kanak-kanak! Wah seronoknya kanak-kanak!

Tiba tiba ada seorang Red Indian memegang tangan salah seorang kanak-kanak
( berumur lebih kurang 6 tahun),dan berpura pura menghayun kapak yang dibawanya seolah olah hendak menetak tangan kanak-kanak tersebut. Saya tahu dia hanya bergurau tetapi kanak-kanak tersebut terkejut dan mula menangis ketakutan. Parade terus berjalan sampai habis.

Apakah kesan yang ditinggalkan oleh tindakan Red Indian tersebut kepada kanak-kanak tersebut? Apakah gurauan begini perlu diadakan di parade ini? Atau mungkin pekerja-pekerja yang terlibat dalam parade ini perlu menghadiri bengkel atau taklimat tentang perkembangan kanak-kanak?

Bukan sahaja mereka tetapi sesiapa sahaja yang berurusan dengan kanak-kanak sama ada polis,doktor, jururawat, peguam, clowns, dll, mesti memahami perkembangan kanak-kanak kerana ini akan membantu mereka mendekati kanak-kanak dengan cara yang baik dan tidak meninggalkan kesan kesan buruk pada perkembangan kanak-kanak.